Heukelum, verrassende parel aan de Linge (bij Leerdam)

Heukelum bij Leerdam is ten ontrechte een vergeten doel bij een verblijf in de Betuwe. Een bezoek aan het dorp is minstens zo terecht als een bezoek aan Buren Oranjestad. Het oude dorpscentrum is nog redelijk authentiek en in de omgeving kun je goed recreëren. Onder meer op Galgenwaard. Je kunt daarheen met een fiets-voetveer. Meer over dit bijzondere dorp op de website: Heukelum, Parel aan de Linge. Om je lekker te maken, hier alvast een stukje tekst van de homepage.

“Het huidige stadje doet door zijn hoge ligging en compacte bouwwijze nog denken aan vervlogen tijden. De oude stadsmuren liggen onder de met gras bedekte taluds rond de stad, omzoomd door een gracht.

Er zijn vele 17e- en 18e-eeuwse boerderijen en andere bouwwerken te vinden, onder andere het voormalige stadhuis, Voorstraat 2, met een wapensteen en in de oostelijke gevel 8 sierankers. Eén van de  boerderijen uit die periode is te vinden op de Groenewal in Heukelum. In het centrum herinnert het beeldje van de oude veerman aan het vroegere voetveer. De Nederlands Hervormde kerk van Heukelum bezit of is in het bezit van een Batz-orgel uit 1778.”

Voor een wandeling of fietsritje door het dorp kun je onderstaand kaartje gebruiken.

heukelum

 

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co