Culemborg: “Jan Blankenpad”

Miv 9 november 2013 kun je in de uiterwaarden bij Culemborg wandelen over een nieuw pad, genoemd naar Jan Blanken.

Het “Jan Blankenpad” is een nieuwe, spannende wandelroute door de uiterwaarden en over de dijk tussen het Werk aan Het Spoel en Fort Everdingen. Het pad leidt u langs twaalf ‘Momenten van Waterkracht’. Deze met reliëfbordjes gemarkeerde ‘Momenten’ verhalen over de bijzondere natuur en cultuurhistorie in het gebied. Water speelt een sleutelrol in dit rivier- en waterlinielandschap. Een bijzonderheid in de route is het gebruik van de aloude techniek van ‘rubbing’ (het handmatig afwrijven van informatie), die wordt gecombineerd met de moderne techniek van QR-codes, die toegang geeft tot extra informatie.

Het pad is vernoemd naar Jan Blanken (1755-1838), een beroemd waterbouwkundig ingenieur, die in Vianen woonde. Hij was mede-bedenker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en uitvinder van de waaiersluis, waarvan de eerste bij het Werk aan het Spoel werd gebouwd in 1815.

Het “Jan Blankenpad” is een project van de Stichting Honswijk-Everdingen en kwam tot stand in het kader van het Programma Waterkracht! van de provincie Gelderland. Samenwerkende partners waren EDU-ART uit Arnhem en het Steunpunt Natuur- en Milieu-Educatie (NME) te Culemborg. Aan de totstandkoming werkten verder mee: Stichting Werk aan het Spoel, De Veldkeuken, Studio Eric Klarenbeek en Maartje Dros, Studio Bassa en InterBrug, e.v.a.

www.janblankenpad.nl

In 2015 bestaat de Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat 200 jaar. Hier wordt met veel evenementen bij stilgestaan.

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co