do.5okt Filmhuis Stroomhuis Neerijnen Boekverfilming ‘Twee koffers vol’ (etentje v.a. 18.00uur)

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen vertoont op donderdag 5 oktober de film ‘Left luggage’ van Jeroen Krabbé.  Deze opmerkelijke film is gebaseerd op de roman ‘Twee koffers vol’, van de Nederlandse schrijfster Carl Friedman. Voorafgaand is er een bespreking van boek en film. Ook is er een bijpassend etentje.

Boek en verfilming worden ingeleid door Marc Westermann, docent Film & Literatuur. Voorafgaande aan de film is er een bijpassend etentje. Na afloop is er gelegenheid tot discussie. Aanvang diner: 18 uur, aanvang inleiding om 19:30 uur, aanvang film: 20 uur. Entreeprijs (incl. diner) € 25. Reserveren nodig. Dat kan uiterlijk tot dinsdag 3 okt. Het maximum aantal deelnemers aan het diner is veertig. Toegangsprijs voor alleen film en inleiding: € 5. Daarvoor reserveren niet nodig. Leden Bieb Rivierenland krijgen hierop korting: entree film en inleiding voor hen € 4. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl. Gebouw Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.

Deze avond rond de verfilming van een geliefd boek – onder de titel ‘Superleesclub’ — is een gezamenlijk initiatief van Filmhuis Neerijnen en Bibliotheek Rivierenland. Dit met als idee daarmee een impuls te geven aan de talrijke literaire leesclubs rond de bibliotheken.

De roman ‘Twee koffers vol’ is in 1993 geschreven en speelt zich af binnen de ultra-orthodoxe (chassidische) Joodse gemeenschap in Antwerpen. Het gaat in deze vertelling over mensen die na de oorlog een nieuw leven hebben moeten opbouwen. Ook om de vraag hoe om te gaan met fundamentalisme. De schrijfster Carl Friedman, pseudoniem van Carolina Klopwerd in 1952 in Eindhoven geboren. Later woonde zij geruime tijd in Antwerpen, vervolgens in Amsterdam.

Het verhaal van ‘Twee koffers vol’ speelt zich af in de jaren ’70 in Antwerpen. De ik-figuur, Chaja, een Joodse filosofiestudente, werkt als kinderoppas bij het orthodox Joodse gezin Kalman en hecht zich erg aan de kleuter Simcha. Als ze een week niet bij de Kalmans mag komen, omdat ze ruzie heeft gemaakt met de antisemitische conciërge, verdrinkt Simcha. Is dit Chaja’s schuld? Chaja’s vader zoekt een koffer met herinneringen aan Berlijn, de stad die hij in de jaren ’30 ontvluchtte.

‘Left Luggage’ (1998) is de prachtige verfilming van dit ook door scholieren veel gelezen boek. De gevierde Nederlandse acteur, regisseur en kunstschilder Jeroen Krabbé debuteerde er mee als filmregisseur. Onder de acteurs onder meer Jeroen Krabbé zelf, Lex Goudsmit en Isabella Rosselini (dochter van de beroemde Zweedse actrice Ingrid Bergman en Italiaanse filmregisseur Roberto Rosselini). De muziek is gecomponeerd door Henny Vrienten (‘Doe Maar’).

 

 

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co