Leerdam: Nationaal Glasmuseum: ‘Sputter Fiction’ – Maria Barnas (tot 2018-04-29)

De tentoonstelling van Maria Barnas is tot stand gekomen met behulp van het Stokroos Glasstipendium (Stichting Stokroos) die zij dit jaar heeft ontvangen. De tentoonstelling is toegankelijk voor publiek tot 29 april 2018.

https://www.nationaalglasmuseum.nl/plan-je-bezoek/

Kunstenaar, dichter en schrijver Maria Barnas richt zich in haar werk op hoe de werkelijkheid vorm krijgt wanneer we die beschrijven. In haar eigen woorden: “Wat mij bezighoudt is de vraag of taal, het woord, in staat is om iets vasts, iets solides over te brengen. Het vermoeden dat er iets nieuws ontstaat, elke keer dat ik probeer om uitdrukking te geven aan wat ik zie, wat ik meemaak,wat ik denk, genereert nieuwe beelden. Paul Auster parafraserend: zodra ik de kamer beschrijf waarin ik me bevind, bevind ik me in twee ruimtes: de kamer waarin ik me bevind en de kamer die ik beschreef.”

‘Sputter Fiction’ is een presentatie van de uitdrukking die zij wil geven aan de potentie van taal, de stille kracht van elk nog niet tot woord gestolde vorm. Zwarte letters die zij gemaakt heeft van glas, in samenwerking met de glasblazers van het Nationaal Glasmuseum, houden het midden tussen ‘asemic writing’ (een combinatie van kalligrafische en abstracte schrijfvormen) en het verlangen de goede vorm te vinden om uitdrukking te geven aan gedachten, een soort ‘voorwoordelijke’ taal. Naast dit werk zal er ook een ruimtelijk gedicht te zien zijn en divers ander werk waarin glas en woorden samenkomen.

Nationaal Glasmuseum, Bureau SLA, foto Jeroen Musch

Stichting Nationaal Glasmuseum Leerdam Lingedijk 28-30

Leerdam4142 LD

Netherlands

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co