Natuurvrijwilligerswerk Liniewacht. Iets voor jou?

 

De vrijwilligers van de Liniewacht zijn regelmatig aan de slag met het onderhoud en beheer van de groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Belangstellenden kunnen meedoen en zich aanmelden via liniewacht@gmail.com.

“Samen bezig zijn in het landschap waarin we wonen” André Bos is bewoner van fort Werk aan het Spoor en hij beheert het materiaal van de Liniewacht, zoals gereedschap, batdetectoren en alle sleutels van de groepsschuilplaatsen. Elke werkdag start bij het gezin Bos met koffie, thee en koek en eindigt met een pan soep. “Naast mijn rol als materiaalbeheerder vind ik sfeer en een gevoel van welkom belangrijk. De eerste reden om me aan te melden bij de Liniewacht was natuurlijk het ongelofelijke zoogdier de vleermuis. Die staat centraal en vormt het uitgangspunt voor onze vrijwillige en. Ook spreekt het mij aan om samen met een groep vrijwilligers lekker bezig te zijn in het landschap waar we in wonen, het te verfraaien, te onderhouden en van te genieten.”

Op de speciale website www.liniewacht.nl kun je meer informatie vinden over de activiteiten van de Liniewacht en het werkprogramma voor de komende maanden. 

Liniewacht – De Liniewacht bestaat uit betrokken bewoners en vleermuisliefhebbers die zich hard maken voor de kenmerkende groepsschuilplaatsen en het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) zijn naast cultuurhistorisch monument in het landschap ook een geliefde plek voor vleermuizen. De vleermuizen overwinteren er en vinden in de omgeving van de schuilplaatsen veel voedsel voor hun jongen. Gebouwd als bescherming voor mensen, zijn ze nu van grote waarde voor verschillende, zelfs zeer zeldzame, soorten vleermuizen.

De ondersteuning van de vrijwillige Liniewacht wordt door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in samenwerking met de Zoogdiervereniging gedaan. SLG ondersteunt en faciliteert in Gelderland ruim 6.000 vrijwilligers die zich inzetten voor landschap en
cultuurhistorie.

Achtergrond project – De Liniewacht komt voort uit een pilot binnen het INTERREG project SHARE om het beheer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de toekomst duurzaam te beheren. Het INTERREG project SHARE biedt de ruimte om te experimenteren met verschillende vormen van beheer. Daarmee kunnen nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, nieuwe beheertechnieken getoetst worden en een grotere en bredere actieve maatschappelijke betrokkenheid worden verworven. De Liniewacht wordt in de jaren 2014, 2015 en 2016 ondersteund door de provincie Gelderland.

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co