De veiling: De wereld wordt kleiner, containers worden groter.

De veiling

Na de oogst moeten de tonnen en nog eens tonnen fruit hun weg vinden naar de kopers. De thuisverkoop en de fruitstalletjes langs de weg zijn leuk voor toeristen en bewoners, misschien ook een extra bronnetje van inkomsten voor de telers, maar de echte fruithandel verloopt via de veiling.

De wereld wordt kleiner en de containers worden groter. Waarmee maar gezegd wil zijn: fruit van over de hele wereld kan zijn weg naar Nederland vinden en fruit uit Nederland kan naar elk deel van de wereld worden geëxporteerd. Voor romantiek rond Betuwe, bloesem en fruit is hier geen plaats. Nu gaat het om vraag en aanbod, prijs en kwaliteit. Het fruit van de Betuwse teler is hier product op een wereldmarkt. Zijn fruit concurreert met fruit van over de hele wereld. De handelaren in de bankjes hebben maar een opdracht: zo goedkoop mogelijk in het bezit komen van een bepaalde hoeveelheid fruit van dat ras en die en die klasse. Aan steunen van de Nederlandse fruitteler hebben zij geen enkele boodschap. Hier is het business wat de veilingklok slaat. Hun taak is het om het fruit in te slaan dat supermarktketens nodig hebben voor hun acties. Of wat de appelmoesfabriek nodig heeft. Of de appeltaartenbakker. De jam-fabrikant. De sapproducent. Grote hoeveelheden, waardoor het zelfs bij kleine prijsverschillen per kilo om enorme bedragen kan gaan.

Vaak is het fruit al ‘op stam’ of ‘op het hout’ verkocht. Nog voor er ook maar een vrucht geoogst is, heeft de groothandel de teler al een prijs geboden. De teler weet waar hij aan toe is. De groothandel draagt het risico. Een deel van de oogst gaat direct na de pluk naar de veiling. Keurig – soms in speciale bedrijven – gesorteerd. Met de hand of met grote sorteerinstallaties die elke vrucht afzonderlijk fotograferen en computer gestuurd sorteren op soort, grootte, kleur en kwaliteit.

Miljoenen en nog eens miljoenen kilo’s fruit worden opgeslagen in ‘koelcellen’. De hightech van het fruit bewaren, hebben we in Nederland goed in de vingers. In feite gaat het om het stopzetten van het rijpingsproces. De temperatuur en de zuurstoftoevoer komen op een laag pitje. Om uitdroging te voorkomen is de luchtvochtigheid hoog. Op die manier kunnen appels en peren lange tijd bewaard worden, tot het gunstig is ze op de veiling aan te bieden. Zelfs als de nieuwe oogst wordt aangevoerd, moet die soms nog concurreren met fruit dat uit de koelhuizen komt.

Door de hoge loonkosten is Nederlands fruit relatief duur op de wereldmarkt. Het kan al gauw voordeliger zijn fruit uit een land ver weg naar Nederland te transporteren, dan hier fruit uit Nederland te kopen. Het punt waarop Nederlands fruit met het buitenland kan concurreren is: kwaliteit. Ook de Betuwse fruitteler levert een kwaliteitsproduct dat op de wereldmarkt kán concurreren. Betuws fruit is te vinden in fruitschalen in Engeland, Duitsland, Rusland, Noorwegen, Zweden, noem maar op, tot in Japan toe.

Als zijn fruit is geveild of opgeslagen in de koelhuizen, is het voor de fruitteler tijd om bomen te snoeien – elk ras vereist een specifieke snoei-aanpak -, oude bomen te rooien, nieuwe te planten, en dan heel even genieten van een betrekkelijke winterrust.

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co