Linge-fiets- of wandeltocht langs pittoreske Betuwse kerken

Ook in het najaar of op een stralendkoude winterdag is het aantrekkelijk om te wandelen en te fietsen in de Lingeregio rond ‘Glasstad’ Leerdam en ‘Oranjestad’ Buren ligt ‘Fruitig’ Geldermalsen. Fiets of wandel over de kronkelende Lingedijken langs pittoreske dorpjes waar onder andere veertien eeuwenoude kerken zijn te bewonderen.

Routebeschrijving – De routebeschrijving start en eindigt in Leerdam. Je kunt deze route echter op elk knooppunt beginnen. Je kunt de route inkorten en/of in delen fietsen of wandelen. Neem een fietsknooppuntenkaart van de regio mee (nr. 11) of bepaal je route bij de informatieborden op de fietsknooppunten. Foto’s en tekstbijdragen Chantal Swartjes.

Routebeschrijving kort: Start: Leerdam 57-49-99-98-97-51-52-53richting 30. Niet doorrijden tot 30 maar voorbij Deil aan einde van de dijk bij de veiling, rechtsaf naar de watermolen. Rij naar de rotonde. Deze voorzichtig oversteken. Met grote bocht mee linksaf. Voor het spoorwegviaduct rechtsaf. Bij spoorwegovergang linksaf het spoor over. Eerste weg rechts naar knooppunt 57 – hier linksaf naar kerkje in Meteren – terug naar  57– 58-59- hier even rechtdoor naar Markt Geldermalsen. Daar linksaf naar kerk. Daarna terug naar de route naar 59 richting  43 Na brug/sluis op driesprong linksaf richting Buren. Linksaf brug over, vervolgens 64. Even naar rechts. Linksaf Rodeheldenstraat in naar de Lambertuskerk. Terug naar 64 – 62 – richting 60. In Buurmalsen rijksweg blijven volgen, langs kerk naar rotonde. Op rotonde rechtsaf naar knooppunt 60. Vervolgens 60-31-55-54-80-81-82-48-57. Eindpunt.

Routebeschrijving lang – De route begint in Leerdam. [57] De plek waar de prachtige Grote Kerk te vinden is en waar glas al sinds 1765 wordt geblazen voor de glasindustrie. In de binnenstad bevinden zich overal hangende en staande glasobjecten.

Leerdam. (foto: Chantal Swartjes)

Leerdam. (foto: Chantal Swartjes)

Vanuit de Glasstad vertrekken we richting Asperen. [49] In de zomer vormt de beeldentuin aan de Linge, samen met Kunstfort Asperen en het Nationaal Glasmuseum een interessante kunstdriehoek.  [99-98-97]-

Asperen (foto: Chantal Swartjes)

Asperen (foto: Chantal Swartjes)

Ook de kerk in Gellicum is het bezoeken waard. De kerk heeft namelijk een bijzondere uitbouw. Aan de westgevel is het rechthoekige Rechthuis te vinden. [51]

Gelliccum (foto: Chantal Swartjes)

Gelliccum (foto: Chantal Swartjes)

Eenmaal in Rumpt aangekomen, zijn er twee karakteristieke kerkjes te vinden. De tuinmuren, kerkhofmuren en hekwerken maken de sfeer compleet. Net als de vele boerderijtjes die je onderweg tegenkomt. [51-52-53]

Rumpt (foto: Chantal Swartjes)

Rumpt (foto: Chantal Swartjes)

Rumpt (foto: Chantal Swartjes)

Rumpt (foto: Chantal Swartjes)

Het witte gotische kerkje in Enspijk stamt uit de 15e eeuw en ligt op een terp omringd door grasvelden. Richting [30]

Enspijk (foto: Chantal Swartjes)

Enspijk (foto: Chantal Swartjes)

De reis vervolgt naar Deil, waar de kerk een zonnewijzer bevat die geïnspireerd is op aartsengel Michaël. Van oorsprong is de kerk namelijk gewijd aan hem.

Deil (foto: Chantal Swartjes)

Deil (foto: Chantal Swartjes)

Doorrijden tot knooppunt 30, maar ipv onder het spoorviaduct door te gaan op de t-splitsing rechtsaf naar de rotonde. Deze voorzichtig linksaf oversteken. Met grote bocht mee linksaf. U komt weer bij  het spoorwegviaduct. Niet onderdoor gaan, maar even ervoor rechtsaf. Bij spoorwegovergang linksaf het spoor over. Eerste weg rechts naar knooppunt 57 – hier linksaf naar kerkje in Meteren –

In Meteren bevat de kerk een mooi interieur, waar veel van bewaard is gebleven.De uitdrukking ‘Meteren overdwars’ zou zijn ontstaan door een poging een balk dwars de kerk binnen te krijgen ipv. in de lengte. 57– 58-59

Meteren (foto: Chantal Swartjes)

Meteren (foto: Chantal Swartjes)

Op weg naar Geldermalsen kom je langs kersenboomgaarden en na een aantal rotondes langs een korenmolen: De Bouwing.  Bij knooppunt 59 even rechtdoor centrum van Geldermalsen in. Op de markt linksaf. Daar staat een eeuwenoude gotische kerk.

Geldermalsen (foto: Chantal Swartjes)

Geldermalsen (foto: Chantal Swartjes)

Terug naar knooppunt 59. Nu richting 43. Na brug/sluis op driesprong linksaf richting Buren. Linksaf brug over, vervolgens 64 Hier even naar rechts. Linksaf Rodeheldenstraat in naar de Lambertuskerk.

Buren heeft historische banden met het Huis van Oranje en is dus zeker een bezoekje waard.  Willem van Oranje trouwde namelijk op 8 juli 1551 met zijn eerste vrouw Anne van Buren in de Sint-Lambertuskerk.

Buren (foto: Chantal Swartjes)

Buren (foto: Chantal Swartjes)

Terug naar 64 – 62 – richting 60. In Buurmalsen rijksweg blijven volgen, langs kerk naar rotonde. 

De kerk in Buurmalsen is een oude pelgrimskerk van ‘de Camino’. Vanuit Noord-Europa liepen, o.a. via Nederland, allerlei routes richting Santiago de Compostella.

Buurmalsen (foto: Chantal Swartjes)

Buurmalsen (foto: Chantal Swartjes)

Op rotonde rechtsaf naar knooppunt 60 – 31

Ook in Tricht is een mooi, oud kerkje te zien.

Buurmalsen (foto: Chantal Swartjes)

Buurmalsen (foto: Chantal Swartjes)

55-54

In Beesd kun je onder meer de Sint-Pieterskerk met een opvallende onvoltooide toren nog bewonderen. Ooit was de bekende Abraham Kuijpers hier actief als dominee.

Beesd (foto: Chantal Swartjes)

Beesd (foto: Chantal Swartjes)

80-81

Verderop in Acquoy is de scheve kerktoren te bewonderen, ook wel de Betuwse Toren van Pisa genoemd. Het bijzondere is, is dat op het kerkhof het graf van mevrouw Pisa ligt.

Acquoy (foto: Chantal Swartjes)

Acquoy (foto: Chantal Swartjes)

82-48-57
Via de Lingedijk kom je weer terug in Leerdam.

(Betuweroutes heeft deze route ontwikkeld voor Kerstjournaal 2014 )

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co