Culemborg: “Jan Blankenpad” (Wandelpad)

Werk aan het spoelIn de uiterwaarden bij Culemborg kun je wandelen over een pad, genoemd naar Jan Blanken.

Het “Jan Blankenpad” is een wandelroute door de uiterwaarden en over de dijk tussen het Werk aan Het Spoel en Fort Everdingen. Het pad leidt u langs twaalf ‘Momenten van Waterkracht’. Deze met reliëfbordjes gemarkeerde ‘Momenten’ verhalen over de bijzondere natuur en cultuurhistorie in het gebied. Water speelt een sleutelrol in dit rivier- en waterlinielandschap. Een bijzonderheid in de route is het gebruik van de aloude techniek van ‘rubbing’ (het handmatig afwrijven van informatie), die wordt gecombineerd met de moderne techniek van QR-codes, die toegang geeft tot extra informatie.

Het pad is vernoemd naar Jan Blanken (1755-1838), een beroemd waterbouwkundig ingenieur, die in Vianen woonde. Hij was mede-bedenker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en uitvinder van de waaiersluis, waarvan de eerste bij het Werk aan het Spoel werd gebouwd in 1815.

Het “Jan Blankenpad” is een project van de Stichting Honswijk-Everdingen en kwam tot stand in het kader van het Programma Waterkracht! van de provincie Gelderland. Samenwerkende partners waren EDU-ART uit Arnhem en het Steunpunt Natuur- en Milieu-Educatie (NME) te Culemborg. Aan de totstandkoming werkten verder mee: Stichting Werk aan het Spoel, De Veldkeuken, Studio Eric Klarenbeek en Maartje Dros, Studio Bassa en InterBrug, e.v.a.

www.janblankenpad.nl

Werk aan het Spoel en Fort Everdingen zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

hollandse-waterlinie

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co