zo.mi.17dec Taveerne Kunstfort Asperen “Met een vijand als bondgenoot”

Op zondag 17 december 2017 geeft Erwin José, vrijwilliger bij KunstFort Asperen, een lezing over de bouw van de waterlinie en de forten, over hun ontwerpen, ligging, militaire, strategische doelen en geografie. De lezing start om 14.30 uur en duurt, met pauze, tot ongeveer 16.30 uur. Entree is gratis. 
Gedurende de 16de eeuw werd gezocht naar een defensievorm om de vijand buiten de grenzen te houden: dat werd water! Diverse strijdkrachten die Holland wilden binnenvallen werden tegengehouden, bijvoorbeeld bij de defensieve stellingen die werden opgeworpen in Utrecht, in de Gelderse Vallei en het stroomgebied van de Vecht en Vaartse Rijn. In 1589 ontstaat het concept Waterlinie als Prins Maurits door het land trekt en vaststelt dat water ook een vriend kan zijn. Rivieren als de Maas, Waal, Merwede en Rijn vormen t/m de Tweede Wereldoorlog een belangrijke barrière. Sinds de 19de eeuw weten we dat de Waterlinie een ‘dood’ weermiddel is; de stenen forten, de sluizen en waterwegen bieden geen flexibele manier van verdediging.
Er is steeds meer belangstelling voor de vestingwerken en linies in Nederland, een uniek stukje Hollandse verdediging. Welke fysische en geografisch factoren speelden een rol bij de waterlinie? Hoe zat de infrastructuur in elkaar, welke invloed had de natuur en het klimaat, en het falen van mensen en middelen? Erwin José vertelt er alles over tijdens dit Cultuur Café in de Taveerne van KunstFort Asperen.

KunstFort Asperen

Langendijk 60 | 4151 BR Acquoy
www.kunstfortasperen.nl | info@kunstfortasperen.nl

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co