Leerdam: Nationaal Glasmuseum en Glasblazerij

Nationaal Glasmuseum

Actueel: Lopende exposities en activiteiten

Historie

In 1953 – veertig jaar na het aantreden van Cochius – werd op een steenworp afstand van de fabriek een glasmuseum ingericht. En ruim vijftig jaar later is het museum nog altijd gevestigd in het woonhuis van Cochius, de bevlogen directeur. Inmiddels is ook het huis ernaast, de villa van de financieel directeur van de glasfabriek aangeschaft. Beide villa’s zijn door middel van loopbruggen aan elkaar verbonden. In deze villa’s aan de Linge wordt de gehele collectie van het Nationaal Glasmuseum getoond.

Cochius
Bij de naam Leerdam denken veel mensen eerder aan prachtig ontworpen glas dan aan een oud Hollands stadje. Leerdam is stad en merknaam tegelijk. Die merknaam vindt zijn oorsprong aan het begin van de 20e eeuw toen P.M. Cochius aantrad als nieuwe directeur van de Leerdamse glasfabriek. Ingegeven door idealisme wilde Cochius betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt brengen, in plaats van de karakterloze stukken die de markt tot dan toe overspoelden. In 1915 nodigde hij de architect K.P.C. de Bazel uit om artistiek verantwoord glaswerk te ontwerpen. Daarna volgde een lange rij gerenommeerde kunstenaars die het aanzien van het gebruiksglas hebben veranderd.

Glasblazerij
In 1997 werd in de oude Leerdamse houtloods Holland het Glas Centrum ingericht, onder auspiën van de gemeente Leerdam. Deze glasblazerij heeft van meet af aan een sterk op het toerisme gericht profiel, hoewel de artistieke ambities altijd een rol hebben gespeeld.

Het Nationaal Glasmuseum houdt zich niet alleen bezig met het verleden van glas maar heel nadrukkelijk ook met de toekomst van glas. Niet voor niets maakt de Glasblazerij (voorheen Glas Centrum)sinds januari 2008 deel uit van de museuale organisatie. De Glasblazerij ontwikkelt zich momenteel in hoog tempo tot een ‘glaslab’, waarbij kunstenaars hun ontwerpen in glas laten uitvoeren.

Missie
Het Nationaal Glasmuseum is de drijvende kracht achter een stabiele en avontuurlijke toekomst voor het Nederlandse glas in een internationale context.

Reageren is niet mogelijk.

Webdesign Spijker & Co